Ridning blev min datters redning #sorg

ridning, hest, hestepige, terapi, hesteterapi, sorg, epilepsi, død, far, mor, barn, datter, pige

Sophia startede til ridning tilbage i februar. Det har hun drømt om, siden hun kunne sige “hest”. Skæbnen ville, at vi endelig tog skridtet og meldte hende ind i en klub i sommers, hun stod på venteliste i mange måneder og fik så endelig plads.

Nu skulle det være!

Alle var spændte.

Så døde hendes far.

Men Sophia holdt fast og tog afsted for første gang kun 5 dage efter at have mistet sin far og fået knust sit hjerte. Tro mig, det kan et 7-årigt hjerte godt, og man vil aldrig hele igen det sted, hvor man skulle bære sine børn igennem sådan en oplevelse.

Men nogle ting giver det lindring. Nogle ting giver nye kræfter.

Som at hun liver op hver torsdag. Som at det er noget, hun ser frem til gennem hele ugen, hvor hun skal slæbe sig igennem skole og hverdag, hvor alle andre stadig har deres far. Som at se hende stråle så meget som en træt lille sol nu kan, når hun er i stalden, og selvom vi alle kun lige har hængt i med fingerspidserne, så er der ingen tvivl om, at det her er det helt rigtige for Sophia. Det er ren terapi.

ridning, hest, hestepige, terapi, hesteterapi, sorg, epilepsi, død, far, mor, barn, datter, pige

Ridning er ren terapi

Ridning er en fantastisk terapiform. Udover almindelige hesteentusiaster og motion, så er det fremragende til alle med diagnoser, handikap eller andre udfordringer på krop og sjæl. Det gælder også børn, der har mistet en forælder, som de nævner i artiklen, jeg har linket til. Det behøvede jeg nu ikke et bevis for; Sophia er bevis nok i sig selv:

Kontakten til Snubbi, som hendes faste hest hedder, plejen for ham og selve ridningen gør hende godt indefra og ud. Det er mere end fysisk træning. Det giver psykisk balance. Hun snakker med ham, som var han en ven.

Det holder også os igang. Det er vigtigt for Sophia, så er det vigtigt for mig. Vi kommer hver gang. Vi engagerer os med de andre forældre og klubben; vi meldte sågar Sophia til ridestævne i dag, og hun skal på ridelejr til sommer, hvor hun skal ride og lære en hel masse om plejen af hestene.

ridning, hest, hestepige, terapi, hesteterapi, sorg, epilepsi, død, far, mor, barn, datter, pige
En stolt mor og en lige så stolt datter.

Det første ridestævne

Det er specielt for Sophia. For det er en drøm, der går i opfyldelse at starte til ridning. Samtidig har det givet en håndsrækning til hende i hendes sorg, som ingen kunne have givet hende i stedet. Det hjælper hende, når hun er ked af det. Når hun savner. Når det gør ondt indeni, og ord ikke rækker.

Hun dukkede endda op til sit første ridestævne med sommerfugle i maven, godt nervøs for, om hun turde ride foran alle de mennesker. Hun ville bare gerne gøre det godt – og det gjorde hun virkelig. Hun har en naturlighed over sig, hvor hun glider med i hestens bevægelser og får det til at se helt ubesværet ud. Det kan jeg huske, at vi stod og talte om; Jeppe, jeg og faster, der også var kommet.

Da hun havde reddet i 10 minutter var der præmieoverrækkelse.

A-hvad-for-noget?

Det var ikke gået op for nogle af os, at også begynderholdene får points og dermed bliver placeret. Og da de andres navne på nervepirrende vis blev nævnt, var det pludselig Sophias navn, der manglede som den eneste: Hun havde vundet førstepladsen, og jeg var pavestolt! Det var hun sandelig også – og hun fortjente den plads mere end nogen anden i det rum.

Fordi hun har arbejdet sig til det. Fordi hun øver sig som en gal. Og fordi hun fortjener alle de stjernestunder, som hun overhovedet kan få foræret af livet fremover. Og guderne skal vide, at man ikke får meget foræret her i tilværelsen.

Hun nævnte ikke sin far i dag. Hun stod med fødderne solidt placeret i halm og jord og støv. Lugten af hest fyldte rummet, og solen bagte godt på taget. I dag var hun bare en lille 7 årig pige, der havde vundet sin første førsteplads i ridning. Og jeg var bare en stolt mor.

ridning, hest, hestepige, terapi, hesteterapi, sorg, epilepsi, død, far, mor, barn, datter, pige, vinder

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.