Ville du få dit barn piercet?

huller i ørerne, pistol, piercing, piercet, piercer, beastie, hundøjne

Smilla har fået huller i ørerne,” Sophia ser på mig med sit sigende blik. Hun gynger på sansegyngen og ligner én, der har tænkt sig om. Hun startede i skole her den første marts, og der er så sandelig sket ting og sager siden. Drengene forelsker sig i hende, hun har tabt en tand (fordi hun bed en dreng), hun smører selv madpakke, pakker sin taske og holder nogenlunde styr på sit skema allerede. Jeg kan lige vove på, at følge hende ind eller forsøge at blande mig i hendes garderobe.

Må jeg også få det?” – og nu vil hun altså have huller i ørerne.

huller i ørerne, pistol, piercing, piercet, piercer, beastie, hundøjne

Ej, men altså, hvem kan lige sige nej til det der??

Hul i hovedet

huller i ørerne, pistol, piercing, piercet, piercer, beastie, hundøjne

Det lyder måske ukompliceret, men en hel masse overvejelser rammer mig. Er hun gammel nok? Ved hun egentlig, hvad det indebærer? Hvor skal vi gøre det henne? Så Sophia og jeg taler lidt mere om det og ser en video om det.

Gør det ondt?” spørger hun. “Hvad syntes, Smilla?” spørger jeg tilbage. Det var ikke så slemt. Vi taler om, at det selvfølgelig gør lidt ondt, men at det netop ikke er så slemt, og at det er hurtigt overstået. De mennesker, der gør det, er rigtig dygtige til deres arbejde. Så ser vi en video på YouTube.

Da jeg bliver alene igen, sætter jeg mig til tasterne. Jeg skriver en forespørgsmål i vores lokale gruppe på Facebook. Måske der er nogen, der kan anbefales, og alt det der. For jeg leder efter en piercer, der er god til børn. Svarene er lidt blandede, mest positive eller nysgerrige, men jeg får også at vide, at jeg må være helt BLÆST i hovedet. Ok. Det er jo bare super på så mange planer. Sikke en måde at adressere et andet (fremmede) menneske på. For en gang skyld er jeg ligeglad.

De fleste er som sagt nysgerrige og vil egentlig gerne vide mere. Hvorfor leder jeg lige efter en piercer, når jeg kan tage i en smykkeforretning og få dem skudt i? Det vil jeg rigtig gerne fortælle dig.

Hvad siger loven?

Der findes faktisk ingen lovgivning omkring piercing og alder. Det er vildt nok at tænke på, for så er det op til den enkelte butik/forhandler/piercer selv at beslutte det. De fleste lader dog til at have sat en grænse omkring 15-18 år, og derunder skal man have sine forældre med. Der er ikke som sådan nogen nedre grænse, men flere både butikker og piercere sætter den ved 5 år

Flere piercere vil ligeledes kunne tale med barnet. Det skal nemlig ikke være et overgreb, så barnet skal kunne ytre ønske om at få huller i ørerne, og man skal kunne tale med dem om, hvad der er, der skal ske.

huller i ørerne, pistol, piercing, piercet, piercer, beastie, hundøjne

Hvorfor skal man få sit barn piercet?

Når man først har taget beslutningen om at få lavet huller i ørerne på sit barn, så bør man gå hele vejen og få dem piercet. Gå en stor bue uden om at få skudt hullerne i ørerne ved en smykkeforhandler.

Hygiejne

For det første kan en piercing pistol ikke steriliseres tilstrækkeligt. Den er derfor ikke en hygiejnisk måde at få lavet piercinger på. Der kan være blodstænk og hudceller fra tidligere kunder. Risikoen for betændelse, smitteoverførsel og komplikationer er større, hvor den er minimal hos en certificeret piercer under 100 % sterile forhold.

Det er et traume

For det andet udsætter man huden for et trauma, når smykker skydes i. Huden bliver perforeret af at stumpt smykke af standardstørrelse. Det forlænger helingsprocessen og påvirker huden mere. Desuden tager det ikke hensyn til dit øres anatomi, så det fx kan endnu med at hæve op, fordi smykket strammer.

Ørets trauma er sædvanligvis ikke et kæmpe issue, men hvorfor tage risikoen? En piercer bruger en kanyleskarp nål, der glider igennem huden hurtigt og nemt uden at skade dit væv.

Mindre smertefuldt

Det er oftest mindre smertefuldt i sammenligning med piercingspistolen. Med den rigtige teknik går det endda tit lige så hurtigt at få dem piercet som at få dem skudt i. En piercer har nemlig den nødvendige erfaring og er oftest også uddannet til det modsat en butiksansat, der i bedste fald har fået et kursus, og skyder huller i ørerne i ny og næ.

Der er også større risiko for, at det bliver skævt, når de skydes i.

Optimale smykker

En piercer har desuden et udvalg af smykker, som passer til dig mht. størrelsen. De er også lavet af et materiale, der er optimalt ifht. allergener og din helingsproces. Hvis du vælger en smykkeforhandler, så vær ekstra opmærksom på materialerne, der sættes i ørerne, ok? Og hold smykket så enkelt som overhovedet muligt, mens det heler, fordi det er lettere at holde det rent og rense det, end hvis det er et eller andet sommerfugledesign med trælse kroge, hvor der kan sidde blod og væske.

Bonus: En god oplevelse!

Endelig må man ikke undervurdere oplevelsen. Man kommer ikke uden om, at det er smertefuldt på den en eller anden måde at få huller i ørerne. Tatovører og piercere er oftest virkelig people persons, og du ville blive overrasket over, hvor gode de er til børn. Så hvorfor ikke gøre det til en oplevelse for livet på den gode måde, og på den måde sørge for, at en undervurderet branche lige får et skulderklap med på vejen?

Pas nu på dig selv og gå til en professionel, ikke?
Læs mere om fordelen ved piercing vs. pistolen her.

Getting Your Ears Pierced

Getting your ears pierced at a tattoo parlor is safer than the mall.

Slået op af Parenting Today i 23. marts 2018

4 comments / Add your comment below

 1. Altsååååå. Jeg har ikke en pige, men jeg synes du gør det helt rigtige!
  Snakker om det med hende.

  Hvis hun stadig gerne vil have huller i ørene, synes jeg I skal gøre det <3
  Hun behøver jo ikke få begge ører piercet hvis hun fortryder + i kan tage øreringene ud igen <3

  1. Åh altså, jeg tror, vi ender med at gøre det! Hvis jeg så ellers bare kunne finde nogen, der piercer i nærheden. Det er sværere end jeg troede!

 2. I min familie måtte man få huller i ørerne, når man var startet i skole – hvis altså man ytrede ønske om det. Og det var et stor hit hos os 3 søstre 😀

  1. Ja, ikke?? Der sker noget ved skolestart ❤️ Nu har jeg også bestilt tid. Så nu må vi se, om hun har modet, når det kommer til stykket 😂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.