Stofbleer. Billigere, sundere – og sådan set smart nok!

Indlægget er sponsoreret af RetroPi.

Vi har testet stofbleer for RetroPi. Det er et helt nyt koncept for os herhjemme, så vi har været rigtig spændte på det. Jeg kender flere, der bruger det, men jeg havde helt ærligt ikke gjort mig de vilde overvejelser omkring at springe ud i det selv. Jeg har brugt engangsbleer ”som alle andre”. Længere var den egentlig ikke.

Af flere grunde troede jeg, at jeg ville være Rasmus Modsat i den her test. Man kan vel sige, at selvom man skal forsøge at være neutral, når man tester noget, så har Retropi virkelig formået at arbejde sig nedefra og op.

Jeg går meget op i bæredygtighed og køber så vidt muligt også genbrug/dansk/økologisk, men jeg er også bevidst om, at man nogle gange må sælge sin sjæl af økonomiske årsager. Det kan være en dyr fornøjelse at have samfundsbevidsthed- og samvittighed. Derfor er det også ret interessant at dykke ned i, hvad stofbleer egentlig er for noget, og om det virkelig kunne være noget for en helt almindelig familie med fire børn? For let’s face it. Selvom vi bruger maaaaaange bleer, så er vores præmis altså, at vores økonomi er stram og tiden knap.

Lad os se på det.

Hvad er RetroPi All-In-One?

RetroPi bleen er det, man kalder en All-In-One ble (AIO). Den fungerer som en konventionel ble, men med den forskel, at stofbleen vaskes og genanvendes i stedet for at blive smidt i skraldespanden. De er lavet af en ydre skal, der er vandtæt, og to faste indlæg af bambus. Man kan booste den med et ekstra indlæg, hvis der er behov for mere, fx til natten.

Der findes flere typer stofbleer, og med All-In-One skal der altså ikke tilkøbes eller forberedes noget. Den er klar til brug. Bleen justeres via knapper, så den kan bruges helt fra nyfødt og til barnet bliver blefri – man siger 4-15 kg. Du finder mere info om at finde den rigtige pasform og hvordan du kommer i gang her. Det er værd at sætte sig godt ind i det, så man kommer godt fra start.

Bleerne vaskes 1-3 gange inden brug, lufttørres og så er du i gang.

Førstehåndsindtrykket

Visuelt er de en fryd. Lækre farver og kvalitet er super fin. Jeg er VILD med, at det er godt for miljøet, men er lidt bekymret om mængden af stofbleer (økonomi), rengøring, opbevaring mv. Bleerne er super indbydende og bløde. Materialet er skønt, og farverne er lige til at blive glad af. Jeg synes faktisk, de er rigtig flotte de her bleer, men selvfølgelig skal der mere på bordet for at overvinde mig til at lægge hele vores liv om.

Justeringen

Da jeg kaster mig ud i første forsøg, får knapperne mig til at klø mig lidt i håret. De driller mig, og jeg er nødt til at give op, fordi mine børn vrider sig og stritter imod. De er da ligeglade med, at jeg vil prøve noget nyt. Jeg konfererer med RetroPis vejledning, ser et par videoer og prøver igen med justeringen – uden mit barn. Det går fint, og næste gang glider det lettere. Jeg havde nok forventet, at det ville komme mere intuitivt. Jeg har trods alt skiftet bleer non stop i 8,5 år, så det er træls, at jeg skal til at på nettet og finde vejledning. Folk slår på, at det er nemt. Det er ikke lige mit første indtryk, men så er det jo heldigt, at jeg er stædig. Det kom med lidt flere forsøg og lidt mere erfaring.

Jeg prøver først bleen på Emma, der er godt 8 mdr. Hun vælter, fordi jeg har lavet bleen alt for stor, og har noget af et stort bagparti. Hun regner den dog hurtigt ud, og moren lige så. Det er lidt op af bakke her. Vendepunktet blev, at bleen faktisk ikke skal lægges så højt op bagtil, som jeg er vant til fra engangsbleer, og på den måde må jeg sige, at den er noget mere komfortabel for barnet, når man finder den rigtige størrelse. Hun havde også lidt rød numse den dag, og det så markant bedre ud, da hun fik bleen af. Jeg var pludselig noget mere optimistisk.

Elliot på 2,5 år sidder de bare fantastisk på – og han elsker det! Jeg er slet ikke i tvivl om, at de er lækre at have på, for han skulle nok protestere, hvis de hæmmede ham eller generede ham. Han syntes, de var spændende (efter at have nægtet at få dem på selvfølgelig), han kunne lide, at de har flotte farver, og så kom han selv og fortalte, at han havde lavet i bleen, så allerede første gang gav de en ny bevidsthed dernede. Det var jeg imponeret over.

Bleskift

Jeg var lidt usikker på, hvornår jeg skulle skifte bleen ved tis. Den kan godt være lidt svært at vurdere, når man er helt grøn – men sådan er det jo selvfølgelig generelt, når man får en baby. Man skal lige lære noget nyt at kende, og det er længe siden, at jeg har stået der. Vejledningen siger ca. hver 3. timer, og det passer vel egentlig ganske fint med, hvordan det endte.

Jeg har ikke oplevet lækage, heller ikke da vi prøvede om natten. Ved Emma boostede jeg med et ekstra indlæg, mens Elliot ikke tisser så meget, så der behøvede jeg faktisk ikke noget.
Jeg har noget af en krig med bleen ved afføring. Der skrives stort set alle steder, jeg har kigget, inkl. i diverse anmeldelser, at man lige kan vippe lorten (undskyld mit sprog) af i toilettet eller trække ud i toilettet og dermed skylle bleen for afføring… Jo jo, det var på ingen måde muligt her, så jeg måtte ordne dem i håndvasken, hvilket ikke helt var som håbet.

Jeg har stadig ikke haft en åbenbaring mht. rengøring af bleen, men jeg har læst mig til, at man kan bruge noget rispapir (indlægspapir), og det tiltaler mig meget som supplement, når nu det her ikke lige spiller for os. Stofbleer giver noget ekstra arbejde på den måde, at man netop ikke bare folder bleen sammen og smider ud, men skal have barnet ordnet først og derefter skal tage sig af bleen. Hvis dit barn er træt, ked af det eller bare på tværs, så bliver du nødt til at have en beskidt ble liggende – men måske det er noget, jeg finder ud af med tiden.

How low can you go?

Hvis det skal spille med stofbleer, er du nødt til at have en god stak. Måske 20 bleer. Så kan du vaske hver 3.-4. dag (har jeg hørt). Her kan det være super smart at anskaffe sig en vandtæt og lugtfri pose (Wetbag) til at opsamle dem i, og så kan du smide det hele i vaskemaskinen sammen. DET synes jeg er smart, og hjælper mig godt på vej med mine issues ved at have det liggende/skulle takle alt for meget lort. Poserne fås også i mindre udgaver til fx institution eller på farten, så jeg er ikke væltet helt af hesten.

Økonomisk er jeg nysgerrig. Vi har ikke rigtigt så stor en sum at smide på én gang, men jeg er åben for at lave en glidende overgang. Der er virkelig nogle tungtvejende fordele ved det her (kemi og bæredygtighed), som får mig til at være villig til at æde (lære) det, der driller mig. Jeg synes, det er mange bleer og et stort arbejde, men vi er meget tændte på konceptet trods udfordringerne. Hvem har nogensinde sagt, at den bedste løsning ikke kan have lidt kanter, der skal files af?

Priserne taler jo for sig selv. Stofbleerne ER billige, når man kan bruge dem så lang tid, og hvis man tænker sig om, så er det sådan set tjent ret hurtigt ind (129,-/stk.). Forestil dig ikke at have nogen udgifter til bleer? VILD tanke, ikke? Det ville da være lækkert at fjerne den udgift fra sit budget, netop når økonomien er stram. Der er desuden en pæn mængderabat hos RetroPi, hvis man køber en pakke (5, 10 og 20 stk.).
Et andet sted man sparer må utvivlsomt også være på dagrenovationen. En rigtig stor del af vores skrald er bleer, så ved at kunne få sin skraldespand tømt sjældnere, må også kunne give lidt til pengepungen.

Mange bække små, ikke?

Fordele

– Skånsomme mod huden/ åndbare.
– De tørrer hurtigt, så vask er slet ikke så besværligt.
– Barnet skulle blive hurtigere renligt, fordi de bedre kan mærke, at de tisser og at bleen er beskidt (det tror jeg på).
– De er fri for skadelige stoffer.
– De er gode for miljøet: mindre skrald (man bruger op til 8.000 engangsbleer mod 20 stofbleer).
– De er billige, faktisk Danmarks billigste AOI, og selvom det er et større beløb, man skal investere på én gang, så skal man ikke være helt tabt for at se fordelen i at bruge 2.000 kr. frem for 20.000 kr. Bleen kan for øvrigt genbruges til flere børn og jeg kan se, at gensalgsværdien er rimelig høj (40-50 %).

Ulemper

– Man skal lægge et stort engangsbeløb.
– De kræver en del tilbehør, poser og indlæg.
– Man skal på nettet og finde vejledning; det er ikke helt så let, som alle siger.
– Det er ikke SÅ nemt at fjerne lort. Her er nok det største minus, og det der kunne få os til at opgive projektet. Det fungerer bare ikke at stå og skrabe lort af i håndvasken, no no no, så det håber jeg, at yderligere erfaring og måske lidt snak med erfarende brugere vil bringe os videre fra.
– Mere vasketøj

Alt i alt så må jeg sige, at fordelene tungt opvejer ulemperne. Det er billigere, sundere – og sådan set smart nok.

Hvis du er nysgerrig på konceptet eller vil prøve RetroPis stofbleer, så kan du bestille en prøvepakke lige her.

Læs også tre anmeldelser af RetroPi All-In-One hos Fru Filda / Septemberborn Mit liv med liv.