Når søskendekærlighed ikke kommer af sig selv

søskendekærlighed, søskende, kærlighed

Søskendekærlighed er det største. Det er smukt, stærkt, indgroet. Det mest naturlige i hele verden… Ikke? Søskende er en gave. Ikke?? Men hvad så hvis den udebliver? Hvad hvis den der søskendekærlighed ikke kommer af sig selv?

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Nu er du storebror

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Det har ikke været nemt for Elliot at blive storebror. Det har han heller ikke lagt skjul på. Hvis han ikke direkte har ignoreret, at Emma fandtes, så har han slået, sparket og skubbet hende. Det har været så slemt, at vi ikke turde dem være alene sammen.

Det er en forfærdelig følelse.

Søskendekærlighed … Not so much. Og ville det nogensinde blive anderledes?

Hele ideen med at få en lillesøster – da vi lige landede på begge fødder igen efter at have opdaget, at “vi var gravide” – var jo at skabe balance i tingene. Hun var til Elliot.

Ish.

Kan man overhovedet sige det?

Hun var til Elliot.

Lyder det funky? Ja, lidt vel, men det er rigtigt. For Elliot har det så gennemgribende forfærdeligt, når de store tager på samvær. Han går ind i en dyb ensom sorg, som vi virkelig arbejder på at bryde. En af strategierne er, at han ikke bliver alene tilbage. At han har sin søster, som han oven i købet kun er to år ældre end. Som oven i købet er mega sjov og frisk på at lege – og god til det. Hun er som skabt til at få alting til at gå op i en højere enhed.

Som ild og vand

Det gik bare ikke helt som forventet. Hvis det skulle være søskendekærlighed, så var den i hvert fald ikke gengældt. Emma ELSKER Elliot. Hun vil virkelig gerne være sammen med ham, gerne i fuld symbiose – skulder ved skulder. Eller helt oppe i hovedet på ham. Hun er ukuelig.

Det er lige som om de har været igennem nogle faser.

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

1. Du eksisterer ikke

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Elliot ville gerne se, og mægtig gerne holde, Emma, da hun kom med hjem. Det gjorde han én gang, og så var han videre. Han gjorde ikke et stort nummer ud af hende, han følte sig ikke truet af hende eller blev jaloux: Han ignorerede hende simpelthen.

Jeg vil vove at påstå, at hans verden ikke ændrede sig særligt meget ved at blive storebror. Han var stadig hele vores verdens navle, han havde sin familie. Det var fint for ham, for selv hans rutiner og rytme forblev nogenlunde det samme. Men jeg følte da et stik af skuffelse, måske bekymring, over manglen på interesse. Søskendekærlighed kommer af sig selv… right?

2. Flyt dig!

Det ændrede sig, da hans søster blev mobil. Nu kunne han ikke bare skride fra hende, for hun fulgte gudhjælpemig med. Og Emma gør én ting, som Elliot ikke kan fordrage; hun rører ved ham. Hun rører ikke bare ved ham. Den her lille bløde, umådeligt lækre, småtykke babypige sætter sig klods op og ned af ham. Skulder mod skulder, gerne oven på ham. Hun har det alt for lækkert i sin krop, så hun elsker at putte, nusse, kysse, kramme og være i tæt kontakt. Og Elliot er ekstremt kostbar med den slags. Det er kun for dem, der er inde i varmen.

Elliot giver som regel en flyveskalle som modsvar. Han bliver helt elektrisk, hvis du trænger ham op i en krog. Så Emma har stået model til fødder lige i ansigtet, blive brugt som boksepude, kastebold ud over sofaen, trædemåtte og er blevet ramt af diverse tungt kasteskyts – vi mistænkte ham endda for at have skubbet hende ned af trappen! Vi har virkelig måtte være på dupperne for ikke at give dem 30 sekunder alene sammen – og det kan man jo aldrig undgå.

Heldigvis er hun ikke bare hårdfør, hun er ukuelig.

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

3. Stop dit pis!

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Som Emma blev gående og stærkere, begyndte hun at give igen. De begyndte at slås som hund og kat. Hun begyndte at slå og skubbe og rive i ham. Hun stjal hans legetøj, drillede og var meget ulige sig selv – hun gjorde ALT for at markere sig over for ham. Jeg blev meget frustreret endnu en gang. Det var ikke meningen, at hun skulle begynde at opføre sig dårligt jo! Men vi gav hende linje at løbe på, fordi det var retfærdigt. Elliot fik tilbage af samme (baby)mønt.

Nu skal du selvfølgelig have set dem sammen for at se Emmas fortolkning af Elliots opførsel. Hun gjorde det meget kontrolleret og som en markering af sine grænser. Det var næsten poetisk, sådan lidt babynuttet. Hun gjorde det ikke umotiveret – og et eller andet fik os til at trække os tilbage og lukke jungleloven ind. Jeg ved det ikke… Det føltes vigtigt. Ligesom Elliot skulle se hende blive ked af det, så skulle han også se hende blive vred.

Elliot har nemlig et stærkt kort på hånden midt i alt det her. Han er i kraft af sine store følelser meget empatisk anlagt. Han bliver meget berørt af andres følelser og faktisk ret observant omkring dem, hvis man ser efter. I stedet for at skælde ham ud, når han slår, så virker det godt i stedet at sige:

Jeg bliver ked af det, når du slår mig.

Bum. Pludselig opstod der en grænsesætning, som blev på hans sprog. Måske var det dét, der skete mellem dem nu?

4. Jeg tolererer dig

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Jeg ved ikke, om du kan følge mig her… Måske er det bedst beskrevet med en dag, hvor Jeppe kom løbende ud i køkkenet til mig. Han så helt vild ud i ansigtet, og jeg var opmærksom øjeblikkeligt.

“Elliot leger med Emma!” næsten råbte han ivrigt og så lige så skeptisk ud, som hans stemme lød glad. Det var alt for vildt. De var i rum sammen! Hun fik lov til at lege med en bil ved siden af ham! Så ja ja, leger er måske overdrevent, men de synkronlegede – og det var lige så vildt, som havde de bagt en kage sammen.

Så er man langt ude, hva’?

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Det var selvfølgelig en glidende overgang, og der var kort lunte. Hun skulle stadig ikke komme for tæt på – men det fangede hun hurtigt. Det afholdt hende da ikke fra jævnligt at teste ham ved at være drøn irriterende.

5. Vi taler om dig

Men i takt med at vi arbejdede med at lukke dem ind i hinandens liv – ja, vi forstod nu, at den der søskendekærlighed altså skulle have en hjælpende hånd – så fik vi dem stille og roligt integreret gennem fælles leg og aktiviteter. Gennem at optage dem i vores samtaler og italesættelse af hinanden. Man kan måske forklare det på den måde, at vi hjalp til med at italesætte deres følelser i bedste dukketeaterstil – bare med børn (lidt creepy egentlig): Fx Elliots irritation over, at hun ødelagde hans bilbane. Så fik han medhold, og vi gik foran for at vise ham en bedre reaktion end at slå:

Ej, flyt dig, Emma. Du ødelægger bilerne. Kom og sæt dig. Så kan du få en anden. Elliot bruger den her.

Han lyttede med store elefantører.

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Vi lod dem også slås og finde hinanden gennem vild leg (de var simpelthen nødt til at kunne være alene en gang imellem), vi lod dem græde og hjalp dem til at sige undskyld og blive gode igen. Vi lavede i det hele taget en masse ting med dem sammen i stedet for at dele dem op.

Ansvaret ligger nemlig helt og holdent hos os. Vi har altid et øje på dem.

Det er ren magi

Er det søskendekærlighed?

På det seneste ER der virkelig sket noget magisk. Elliot er begyndt at være meget opmærksom på, når Emma er ked af det. Han vil have, at vi trøster hende – og hvis vi lige er optaget, SÅ TRØSTER HAN!!! Det er fuldstændigt banebrydende. Han henter sin sut til hende, kommer med hendes kanin – han har sågar klappet hende på hovedet (RØRT ved hende).

Han taler mere om hende og kommentere på hende i rummet. Hun må være med til at lege, og så sent som i dag, blev jeg stresset, fordi han blev voldsom. Han slog bilerne hårdt sammen. Det har han før slået hul i hendes hoved med. Hun sad lige ved siden af ham, da det skete. Men i stedet for at slå hende, rejste han sig op og gik lidt væk, mens han stadig slog bilerne sammen. Hun legede ufortrødent videre.

Som om det ikke er nok, så er hun begyndt at spejle ham på anden vis. Hun spejler hans følelser og adfærd nærmest minutiøst. Det giver mig helt gåsehud, når jeg ser det. De er igang med en virkelig dyb, stærk identifikationsproces, der har været 1,5 år undervejs – og det er et rent mirakel at opleve det udspille sig lige foran mig.

Er det søskendekærlighed?

Ja, af den fuldstændigt uadskillelige slags <3

Jeg kan mærke det i min mave. Det sker virkelig.

*kniber sig i armen*

søskendekærlighed, kærlighed, søskende, bror, søster, lillesøster, storebror

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.