Momsterjul låge 4: Juleoverskud

Momster har sin helt egen julekalender – Momsterjul. Du finder ikke præmier bag lågerne, men et væld af stemning, næstekærlighed, traditioner og kreativitet. Alt det, julen egentlig handler om. Hver dag åbnes en ny låge. Så hop med og bliv inspireret.

I den kommende tid vil jeg lukke dørene op for vores julemåned, og hvordan vi kommer igennem hele det store præstationsræs – uden stress og jag, kulrede børn og at ende i skilsmisse 🙂 Og så skal vi oven i købet nå det hele på den halve tid!

Så lad os bremse op et sekund og åbne den 4. låge i Momsterjul. Hvad er mere oplaget end at tale lidt om Juleoverskud?

Momsterjul, julekalender, låge 4, juleoverskud, pebernødder

Som du kunne læse i Julen er lige om hjørnet, så er julen herhjemme noget, jeg tænker rigtig meget over. Faktisk så kører julen i slumretilstand oppe i mit hoved gennem hele året, så jeg er klar, hvis en fantastisk mulighed eller idé lige melder sig. Hvis den perfekte gave dukker op. Hvis en DIY lige springer forrest i køen (for vi ved jo allesammen godt, at vi aldrig når halvdelen af det, vi planlægger i december). Jeg er på evigt spring efter den næste banebrydende tradition, der kan bringe os sammen og nå hele vejen ind i mit sultne hjerte.

Juletraditioner

Vi er nået langt med at opbygge traditioner, som vi kan kalde vores egne. De er egentlig ikke så komplicerede, for jeg har bevist holdt det enkelt efter et år, hvor børnene simpelthen var så hjernedødt oppe og køre over julestress. Det var for meget. Der var for meget spænding, for mange indtryk, for meget larm overalt, hvor man så, lyttede, smagte og rørte på sig. Aldrig fred for sanserne eller det nærvær, som julen egentlig bringer frem. Eller burde bringe frem.

Kreative sysler

På den kreative side er ungerne forvænt med, at vi laver et væld af kreative sysler gennem julemåneden. Det er alt fra perler, old school papirklip, filt, syning, dekorationer, ornamenter eller fx mit julelandskab på glas. Det synes jeg godt, at man kan kalde en tradition.

jul, juledekoration, kreative sysler, momsterjul, julekalender, stempler, ornamenter, hvidt ler

Julebag

Vi julebager selvfølgelig også. Det starter med, at vi sætter sammen i sofaen og sætter post its i vores julebagebøger, og så sørger jeg for at handle ind til det hele. Når planeterne så falder i hak, så springer vi ud i det og storbager. Det kan være temmelig omfattende med især to meget hjælpsomme børn på 2 og 5 år. Jeg er god til at prioritere det, og kan jeg fornemme, at det trækker ud med at finde tiden, så slår jeg på jungletrommerne, og så dukker min mor og søster gerne op. Et år tog jeg også med min veninde hjem og bagte hos min mormor. Det var dobbelt op på juleglæde: Vi nåede det hele, inkl. at se et menneske, jeg elsker højt.

julebag, vaniljekranse, juletraditioner, momsterjul, julekalender

Advent

Omkring første søndag i advent sker der ting og sager. Dagen før byder vi nisserne velkommen ved at sætte risengrød ud. Nisserne takker naturligvis ja tak til invitationen, og vores nissedør dukker op sammen med julepynten. Jeppe og jeg sætter julemusik på og får en hyggelig aften ud af det. Det falder lidt forskelligt alt afhængigt af, hvordan samværet er det pågældende år. Så bliver der hentet juletræ, som selvfølgelig udgør et større fælles pynteprojekt en eftermiddag på en de følgende dage.

Ungerne får hver deres julekalender og chokoladekalender den 1. december. Og så må vi endelig ikke glemme vores årlige tur rundt i byen (ugen før advent), hvor vi afleverer julesokker i butikkerne. De giver lige det sidste skud julehygge, når man henter dem i dagene op til jul, hvor spændingen næsten ikke kan være i rummet længere.

Endelig er det en fast bestanddel i december måned, at vi ser Luciaoptog i børnehaven, tager til juleklip i skolen og besøger julebyen i vores by, hvor vi selvfølgelig hilser på julemanden.

Juleoverskud

Det oser jo af juleoverskud, gør det ikke? Det har også taget mig et par sæsoner at lande her og ikke at tage munden for fuld, men jeg har også kunne trække store veksler på, at jeg gik hjemme. Nu trækker jeg snarere på, at jeg er velforberedt (og knalddygtig til at organisere). Julegaverne er jeg som regel færdig med i november eller har styr på, hvad jeg skal have købt og lavet. Det giver is i maven til alle de andre ting.

Der er dog én tradition, som kom ind i vores familie sidste år, og som vi holder fast i igen i år. Det frivillige arbejde. Julen er så fuld af overflod, at jeg finder det vigtigt at minde mig selv og min familie om, at der er mange mennesker i selv lille hyggelige Danmark, hvor julen er lig med afmagt, ensomhed eller ydmyghed i en grad, mange af os slet ikke kan begribe. Det skal man have levet.

juleoverskud, Folkehjælpen, julehjælp, momsterjul, julekalender

Her er mit hjerte faldet på Folkehjælpens Juleoverskud. Det er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Rema 1000 og en fantastisk indsats, der hedder Stop Spild af Mad.

Alle fortjener at holde jul

Projektet blev født i malstrømmen af ansøgninger om julehjælp. Med et voksende antal ansøgninger, måtte flere følgeligt få afslag, selvom de var nok så værdigt trængende. Derfor indgik Dansk Folkehjælp, Rema 1000 og Stop Spild af Mad et samarbejde, hvor de sidste år uddelte overskudsmad til 500 fattige børnefamilier. I år er kampagnen landsdækkende og udvidet til 2.500 børnefamilier.

Den 23. december kl. 19.00 møder familien op og får udleveret en kasse med julemad, hygge og gaver. Alt hvad der skal til for at holde en dejlig juleaften.

Jeg var med til at pakke kasserne, og det er nogle virkelig gode ting, der kommer i dem. Butikschefen var gavmild og gjorde et stort nummer ud af at fylde dem godt op. Der var intet skrabet eller fattigt over indholdet, og det var en fornøjelse af række dem ud til de ankomne og se dem lyse op af overraskelse. Familierne ankom stille og roligt, tavse og ydmyge, og der blev takket højlydt og knebet tårer. Det var smukt på så mange måder.

julehjælp, juleoverskud, rema 1000, stop spil af mad, frivillig, jul
Familierne fik to kasser og to poser hver. Det var SÅ flot. Der er ingen grund til at smide god mad ud, slet ikke når det kan skabe så meget glæde.

Projektet er storslået, fordi det kombinerer næstekærlighed med kærlighed til vores miljø og jord. Man kan ikke længere søge om julehjælp, men du kan stadig nå at bidrage. Bliv frivillig i dit lokalområde eller doner til julehjælpen, så flere kan få en god jul. Det fortjener alle, særligt børnene.

For god ordens skyld vil jeg lige nævne, at jeg absolut ikke får noget ud af at nævne projektet eller at du klikker dig derhen via. mine links. Det er udelukkende min egen begejstring, jeg udtrykker, og en venlig service, hvis du kunne være interesseret i at kigge nærmere på det.

——————————————————————————————————————-
Momsterjul: Første låge åbnes i morgen

Momsterjul låge 1: Jul hos Jørgen og Merete

Momsterjul låge 2: Juleaften hos Sættekassen

Momsterjul låge 3: Storytime #125 

Hold øje med My:MinMy for at åbne den næste låge i Momster julekalenderen.

11 comments / Add your comment below

  1. Åååh du kære! Tak – af hjertet tak! – for det godt indlæg og jeres fantastiske hjælp til Juleoverskud. Det er vi så glade for! I år er I med til at hjælpe endnu flere udsatte familier – vi regner med at hjælpe hele 12.000 mennesker – og 303 REMA 1000 butikker er med. Det bliver fantastisk!

    Og takket være gode mennesker som jer, som hjælper, kommer hjælpen ud til endnu flere.

    Mange hilsener fra Stop Spild Af Mad

  2. Oprigtigt tak, fordi I gav jer tid til at skrive en så sød kommentar. Selv tak, kunne jeg passende sige. Jeg er meget begejstret for projektet/samarbejdet. Det er så vigtigt at tage ansvar for fremtiden og for hinanden.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.