Molecules: Fantasifuld klisterleg!

molecules, momstertest, krea, krealeg

Indlægget er sponsoreret af Toys’r’us. Ord, tanker og holdninger er mine helt egne.

Selvom det er ved at være noget tid siden, jeg har vist noget kreativt, så har vi langt fra sluppet de kreative sysler herhjemme. Det er faktisk en ting, vi prioriterer rigtig højt, for det er både lærerigt og rekreativt. Hvad er der ikke at elske helt vanvittigt ved netop denne kombination?

Derfor var jeg meget spændt på at modtage Molecules fra Toys’r’us og kaste familien ud i en test af disse mærkelige molekylære klisterkugler, som man kan bygge farverige figurer og konstruktioner af i nærmest uendelige variationer. Det var nu en blandet fornøjelse, da det kom til stykket.

molecules, momstertest, krea, krealeg

Lidt produktlir

Børnene var vildt begejstrede, da den enorme kasse med molecules blev åbnet. OK, det var vi alle sammen. Der var en kæmpe flyttekasse med løse molekyler og to æsker, eller kits, om man vil: Vi fik ‘Dragasur’ og ‘Caticorn’, som er hhv. en søde drage og enhjørningekat. Der var fem dejlige farver i hvert sæt og tre forskellige størrelser, så mulighederne er mange. Jeg kan godt lide, at farverne stod i kontrast til hinanden, så de virkelig kom til sin ret hver i sær. Kreativiteten får lidt et los bagi på den måde. Fantasien fantasien får frit spil i stedet for at lade sig begrænse af, at det skal være autentisk.

molecules, momstertest, krea, krealeg

molecules, momstertest, krea, krealegEn pakke koster 169,- hos Toys’r’us, og det synes jeg er en ok pris. Man får mange timers leg i sådan et sæt, og så kan det netop bruges igen og igen. Alderen er sat til 5-8 år, og det tænker jeg også er ganske passende. Der var ingen tvivl om, at Molecules talte stærkest til Sophia på 6 år. Der gik lidt gorilla i den for Elliot (3 år), mens Emma (1,5 år) hurtigt konstaterede, at det ikke var spiseligt og derfor vendte tilbage til at udforske – men selvfølgelig var alt for lille til at lege med det. Finmotorisk var det eminent at sidde og rode med.

Vi byggede både monstre og alverdens dyr, blomster, bolde og mad. Det var nemlig også rigtig sjovt at tage med i legekøkkenet og lade sig inspirere der.

molecules, momstertest, krea, krealeg

Indtrykket

Alle kastede sig ud i det med liv og sjæl. Sophia elskede, at de klistrede og var meget nysgerrig og udforskende med det samme, selvom hun lige skulle have lidt starthjælp. Vi fandt inspiration på æskerne – men det drillede hende, at tingene ikke helt ville hænge sammen og blive stående.

“De klistrer helt vildt…… Jeg ELSKER det!” (Sophia)

molecules, momstertest, krea, krealeg

Kuglerne binder sig sammen ved at klistre, men ikke stærkere end at de let flyttes rundt i nye konstruktioner. Man kan altså bruge dem igen og igen – og de tørrer ikke ud! Det er ret nice. Molecules er super nemt at bruge og en stor sanselig oplevelse – men det er altså også et stort arbejde at rydde op igen. Det var nemlig også lidt bagsiden af medaljen: De sad fast overalt!

Vi havde dem overalt i gulvtæpperne i hele huset, fordi de hang fast i tøj og strømper, så børnene slæbte dem med rundt. Det VAR sjovt at lege med. Børnene var vildt fascinerede af dem, men det ødelagde virkelig oplevelsen (for os voksne), at det var så træls at rydde dem op igen.

molecules, momstertest, krea, krealegDet er synd, for ideen er ret så fantastisk. MEN i en super travl hverdag så kan jeg ikke overvinde det store arbejde i at skulle gøre rent efter hyggestunden. Molekylerne vil desværre blive vraget til fordel for lignende kreativ leg, hvor man bruger fantasien, men ikke skal kæmper med løbske klisterkugler i flere dage efter.

Endelig må jeg desværre også nævne, at tingene faldt sammen/fra hinanden, selvom de blev bygget stabilt. Man ser ellers store, smukke figurer og landskaber YouTube – men det holder overhovedet ikke i virkeligheden. Desuden kom jeg til kort med opbevaring. De ligger stadig i kassen, der fulgte med, men på sigt bliver det altså en støvet affære. Jeg skal altså ud og anskaffe emballage til molekylerne, og det er lettere irriterende.

molecules, momstertest, krea, krealeg

Hvad med kemi?

molecules, momstertest, krea, krealeg

Molecules får pluspoints for at være fri for gluten og phthalater. Det er også CE certificeret – og det kan vi jo mægtig godt lide. På emballagen kan man læse, at de ikke må spises (tjek!). Børn skal superviseres i legen og opfordres til at vaske hænder før og efter. Der kan være afsmitning af farve (man skal være forsigtig omkring lyst stof), og det må ikke opbevares i nærheden af varme, gnister eller flammer. Det er altså ret brændbart, læser jeg ud af det.

Det lyder altså ikke som noget, der er helt fri for kemi. Og jeg kunne godt tænke mig at læse en grundigere varedeklaration af den grund. Men det har ikke umiddelbart nogen alarmerende duft (siger min spidersans). Jeg forsøgte at grave lidt dybere ved at lede på Molecules “hovedside” – men der står overhovedet intet om, hvad de er lavet af, og det kan jeg ikke lide. Som forbruger er denne del vigtig for mig. Skal de appellerer til mig, så SKAL det være tydeligt, hvad jeg får ind i mit hjem.

Konklusion

molecules, momstertest, krea, krealeg Jeg må sige, at der både er store fordele og store ulemper. Det er derfor, jeg kaldte det en “blandet fornøjelse”. Legen er en fed oplevelse; jeg elsker, den måde den appellere til fantasien og lader børn og voksne udforske på en sanselig måde. Nu er vi selv meget glade for hjemmelavet modellervoks og har også tidligere testet Silly-Doh, som jeg var ret begejstret for, så Molecules er oppe mod hårde konkurrenter.

Personligt foretrækker jeg min egen modellervoks eller andre typer ler/dej, som man både kan forme og indfarve efter eget hoved. Men Molecules har nu også stærke kort på hånden med de flotte, stærke farver, de sære molekylære former og anvendelsesmuligheder, provokationen af fantasiens grænser og ikke mindst finmotorisk leg og sanseintegration. Uanset hvad er Molecules en ret interessant opfindelse, som man ikke finder andre steder.

Snyd ikke dig selv for at læse mere på MomsterTest, hvor du fx kan læse FantasiFabrikkens og Going Somewheres oplevelser af Molecules. De er helt vilde med det!

molecules, momstertest, krea, krealeg
Det er KANON til trætte forældre en lørdag eftemiddag, hvor ulvetimen er sat ind en time for tidligt!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.