Enlig mor i fem dage

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn

Jeg har været enlig mor fra søndag og til i går aftes. Det har været lidt af en oplevelse, kan man vist roligt sige, og jeg er “gået derfra” med et par åbenbaringer eller tre.

Sommeren har været hård. Jeg syntes ikke, det var sjovt at komme tilbage på arbejde og få stillet spørgsmålet: “Har du haft en god sommerferie?”, for jeg kunne jo så bare lidt stramt svare: “Det har været hårdt”. Hverken ja eller nej. For jeg kunne ikke helt få mig selv til at svare nogle af delene.

I kølvandet på nogle rigtig hårde uger, der havde fået mig godt og grundigt i knæ, skulle jeg altså være enlig mor. Jeppe skulle på kursus i København. Lad os bare sige, at det ikke var noget, jeg så særligt meget frem til.

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn
Trættere end træt takker jeg guderne – eller bare Goodiebox – for at make up findes.

Jeg er en god (enlig) mor

I lyset af de seneste mange måneders kampe på hjemmefronten, så følte jeg mig ikke just som nogen power woman. Tværtimod følte jeg mig faktisk temmelig langt nede som mor, kvinde og menneske. Så jeg var en lille smule nervøs for, om det måske var sandt? Det ville sådan en uge jo bevise. Hvad hvis jeg ikke kunne klare det?

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn
Man skal vælge sine kampe
Enlig mor eller ej, så kan man virkelig ikke være alle steder på én gang. Med fire børn er det discideret ø-hop.
Her har Emma fundet en pose (tidligere) frosne ærter (i sofaen) fra et slemt sammenstød mellem Noah og Elliot på trampolinen. Yes, sir 😀

Men ved du hvad?

I still got it.

Jeg er (stadig) en god mor.

Jeg er god til at få logistikken til at gå op. Jeg er god til at pendle mellem huslige pligter og nærvær. Jeg kan få aftensmaden på bordet samtidig med at jeg holder styr på pudekampe, snotnæser, bleskift, trøst, en tablet der driller, lektier og det hele. Jeg ikke bare god til det – jeg er virkelig god til det. Det var det ultimative boost at opdage mig selv igen på den måde.

Måske er det, fordi jeg har været enlig mor før. Jeg har prøvet at stå alene. Og der må man bare finde ud af tingene. Man vil jo ikke gå på kompromis med børnenes behov og trivsel.

Men den rygrad, jeg fik som enlig mor, den er smuldret en hel del under vægten af et nyt liv. Den er smuldret under hårde ord og mange slåskampe, særligt fordi vi i den grad har trukket håret ud af hovedet over, hvad vi skulle stille op med vores high need barn. Vi har ikke helt kunne finde sammen som forældre (af forskellige årsager).

Det arbejder vi rigtig meget på for tiden.

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn, skolebørn, skole
Første skoledag måtte vi tage os tre. Det har vi prøvet før; at være os tre, og vi har en særlig enhed. Men de savnede Jeppe rigtig meget, særligt Sophia har virkelig manglet ham. Efter deres far døde er de virkelig ikke gode til, at Jeppe er væk hjemmefra. Han giver tryghed.

Min svaghed er søvn

Min svaghed som “enlig” mor er søvn.

Nætterne var ren tortur.

Jeg havde ellers planlagt det godt. Emma sover ikke særligt godt om natten, så jeg havde købt tisselagen til dobbeltsengen og derved kommet et større rengøringsarbejde af topmadras mv. i forkøbet. Så havde jeg nemlig planlagt følgende:

Sophia skulle sove på Jeppes plads. Win win, for hun ville få tryghed og samtidig være min garanti for, at Emma ikke trillede ud af sengen i mørket. Desværre for mig, kæmper hun med inkontinens, og lige præcis denne uge var det tid til, at hun skulle holde pause i medicinen. Hvilket resulterede i, at hun tissede i dobbeltsengen HVER nat. Så jeg måtte op og hjælpe hende.

Emma ville jeg så tage med ind i seng, når jeg gik til ro. Derved ville hun også få tryghed, og jeg kunne lange en arm eller sut eller kop vand over, når hun græd. Det virkede ret godt, men forstyrrede stadig min søvn en hel del.

Endelig skulle Elliot sove på en madras i soveværelset. Det elskede han, og det gik også fint, men nogle af nætterne kom han selvfølgelig også op og puttede, for det gør han jævnligt i perioder, hvor han har brug for tryghed. Selvfølgelig er hans nusseklub blevet væk i weekenden (og er ikke dukket op).

Så min nattesøvn var sådan nogenlunde placeret mellem 23 – 1.30. I fem dage. Det er der ikke nogen i hele verden, der bare skøjter igennem.

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn
Kl. 4 gav jeg op og lagde mig til at sove i fodenden af sengen. Det kan være, at det er MIG, der skal have en madras ved siden af sengen fremover 🙂

Det hemmelige trick

Men jeg klarede det. Jeg gjorde det, jeg dengang lærte, var essentielt, når livet ikke glider: Jeg bad om hjælp. Det har jeg altid haft svært ved, men fik med tiden rigtig god øvelse i.

Min mor kom og gav vasketøjet en skalle den ene dag. Samtidig lavede jeg mad til tre dage. Det scorede mig også en powernap. Midt på ugen kom min søster en time om eftermiddagen, hvor jeg også fik sove lidt.

Og så kørte jeg den ellers igennem med voldsomme mængder koffein. Det var benhårdt, og jeg prøvede for første gang i mit liv nærmest at få ADHD lignende træk. Det var voldsomt.

Men det var stadig en lærerig oplevelse. Jeg ved godt, at sådan en sætning giver søvnberøvede mødre lyst til at nikke en flyveskalle, men det hjalp mig med at se, at jeg er en god mor. Og at jeg sagtens kan være alene. Uafhængigheden gav en ny energi og samtidig et stærkere bånd til Jeppe.

Grunden til, at ugen blev fem dage i helvede, var jo ikke mine evner som mor eller kvinde. Tværtimod fandt jeg jo ud af, at jeg stadig er en ferm enlig mor. Jeg fandt også ud af, hvad Jeppe i virkeligheden er for mig (og det er en god ting). Og jeg opdagede igen igen igen, hvor tæt jeg egentlig er med hver af mine fire børn, og jeg blev opmærksom på, hvor meget vi alle fire har brug for den nærhed.

søvn, enlig, mor, enlig mor, power, woman, børn, krea, diy
ENDNU et forsøg på at få Emma til at sove bedre: En hurtig hjemmelavet sengehimmel. Hun er rigtig glad for den, men magisk – det er den ikke.

Psst! Mht. dårlig søvn så har jeg lige bestilt denne magnesium lotion, som nærmest omtales som en bibelsk oplevelse til søvnforstyrrede urolige børn i min netværksgruppe for Signalstærke børn. Jeg er ret spændt på, om den gør noget gavnligt.

2 comments / Add your comment below

  1. Min mand har nogle til tider ret trælse arbejdstider (læs weekend og ferier), så jeg står også med jævne mellemrum alene med alle tre børn. Og det er sgu hårdt! Men jeg har bidt al stolthed i mig og får konsekvent min mor (som elsker det) på besøg når vi er alene. Det gør bare det hele nemmere og rarere <3

    1. Det er virkelig en klog beslutning. Det er jo win win for alle, når man gerne vil ❤️ Nogle gange skal vi mødre huske på, at det ikke behøver være så hårdt hele tiden. Der er tit en håndsrækning et sted på én eller anden måde 😁

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.