DIY: Hjemmelavet modellervoks

modellervoks, moddellervoks, modelervoks, hjemmelavet, diy, citronsyre

modellervoks, moddellervoks, modelervoks, hjemmelavet, diy, citronsyre

Hjemmelavet modellervoks går man aldrig fejl af, slet ikke når vejret ikke har været med os det sidste lange stykke tid (siden… maj?). Så har det været nødvendigt at hive det tunge skyts ud af ærmet: Indendørsaktiviteter. Vi lever ellers højt på udelivet med så stor en familie i et lille rækkehus. Det kommer til at kræve meget af min kreative side, hvis vi skal klare os igennem 3/4 af året indendørs.

Modellervoks er fantastisk på alle måder

modellervoks, moddellervoks, modelervoks, hjemmelavet, diy, citronsyre

Her er hjemmelavet modellervoks et sikkert hit. Der er flere ting ved det, som gør det så hamrende godt at smide på bordet:

Det er sjovt at lege med, det er sansemotorisk genialt, og det opfordrer i den grad til kreativitet og rolleleg.

Alle kan være med; der er ikke de madpakker, måltider, desserter og lækre café kreationer, som ikke bliver serveret for de voksne prøveklude.

Det er nemt at rengøre: Hvis man ellers har lidt is i maven, så kan man lade det tørre ud og feje det væk, men ellers opløser vand det hele og kan på den måde tørres væk. Et godt tip til det sidste er dog lige at sørge for, at det ikke er for stor en mængde, man er i færd med at opløse, for ellers forvandles de bedste intentioner til en hidsig kamp med elementerne, og man ender i værste fald med at asfaltere sig selv fast til bordet.

Det er billigt at lave, hurtigt og super nemt. Børnene kan være med, så hele processen bliver en fed aktivitet. Selve indfarvningen må være op til din egen samvittighed og overskud, om du orker det med børnene. Det er ikke sjovt for nogen, hvis man alligevel ender med at blive hysterisk (og her er det den voksne, jeg mener).

Desuden indeholder det ikke noget giftigt, så hvis din trodsige pode bliver ved med at æde det, så kan du bare nedstirre ham olmt og vente på, at han indser, at godt smager det heller ikke (tag den, Bazz)!

Det skal du bruge

  • 5 dl mel
  • 2 dl fint salt
  • 2 spsk olie
  • 1 brev citronsyre (ca. 2 spsk)
  • 3-5 dl kogende vand
  • Farver til indfarvning (hvis du bruger frugtfarve, ville jeg bruge lidt mindre vand)

Sådan gør du

Bland mel, salt, citronsyre og olie i en skål.

Tilsæt det kogende vand og pisk det sammen, så godt du kan. Start med fx 3 dl vand, så du ikke får for meget i. Tilføj mere hvis det bliver for tørt. Hellere for lidt end for meget til at starte med.

Det bliver hurtigt til en sej klump, der klisterer lidt. Det er næsten ikke til at røre rundt til sidst. Så smider jeg det over på en bagemåtte og ælte det færdigt i hånden. Ælt det godt sammen. Vær opmærksom på, at det stadig kan være varmt. Massen bliver hurtigt blød og lækker.

modellervoks, moddellervoks, modelervoks, hjemmelavet, diy, citronsyre

Lad det køle en smule af, før du farver det.

Modellervoksen kan deles ud i flere mindre dele – jeg halverer den ofte bare. Så er det ellers kun fantasien (og tålmodigheden?), der sætter grænser for, hvilke farver man skal vælge.

Bare husk dig selv på, at børn i løbet af ingen tid kan forvandle dit paradis af farver til én stor brun masse, så lad være med at bruge evigheder på sirlig indfarvning.

Jeg lader ofte dem vælge farverne, og deres tålmodighed diktere omfanget. Jeg kan jo desuden lynhurtigt smide en klat mere sammen. Det kan for øvrigt være en sjov måde at lege med at blande farverne og skabe nye farver på.

Du kan opbevare det på køl, så lever det et par mdr. Vi har nogle lufttætte beholdere fra Bilka, som er nemme at vedligeholde og kan tåle lidt af hvert. De står frit fremme sammen til selvbetjening, og modellervoksen holder ligeledes en måned eller to. Jeg skifter det ud, når det begynder at klistre.

Enjoy!

modellervoks, moddellervoks, modelervoks, hjemmelavet, diy, citronsyre