Derfor skal du lege fantasileg (med dit high need barn)

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv

//sponsoreret indlæg//

Fantasileg er noget af det bedste, du kan gøre for dit barn. Det vidste du jo sikkert godt. At det er helt fantastisk at lege (sammen). Men for mit eget vedkommende, så var der gået Kaptajn Klo i den, og jeg havde simpelthen glemt at lege.

Derfor kan man næsten kalde det et lykketræf, at jeg blev prikket på skulderen og spurgt, om det ikke lige var noget for 4 årige Elliot at teste Gormiti. For udover det åbenlyst fede i nyt legetøj, så fik jeg lov til at genopdage, HVOR meget der faktisk sker i legen sammen. Og jeg indså, at det faktisk også er noget af det allerbedste, jeg kan gøre for mit enestående high need barn.

Hvis du ikke er stødt på “high need” eller “signalstærk” før. Så kan du catche up i dette indlæg “Så hvad er high need egentlig?” og følge tråden videre, hvis du vil vide mere. Ellers så blive hængende her, når jeg fortæller om, hvorfor det var så vildt at se Elliot blive præsenteret for fantasilegetøj, og hvad det fortalte mig om ham.

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv

Når det handler om at overleve

“Waaaauuuuuw!”, udbrød Elliot.
Det er lidt russisk roulette at give Elliot gaver, for han kan have svært ved at komme ned igen. Men han gled direkte over i leg med Gormiti.

Det lyder måske helt utopisk at lege fantasileg, når man har et barn med ALLE antenner ude. Så bruger man pretty much alle sine vågne timer på at overleve dagen. Man bruger sin tid på at planlægge, træne, afskærme, stimulere, mv. For vores vedkommende har det handlet om det helt basale: Søvn, mad, kontakt. Og så kræver det selvfølgelig også, at de når en vis alder, hvor man kan lege fantasileg sammen. Gormiti er nu også sat fra 4 år, og det synes jeg faktisk er ret passende: Det kræver en vis modenhed at kunne få gavn af hele universet, underbygget af både tegnefilm og fede gadgets – og mange figurer med hver sine karakteristika.

Med et high need barn så er der en del flere brikker, der skal falde på plads for at den slags samvær overhovedet er muligt. Nedsmeltninger er mere reglen end undtagelsen. Så får man bare ikke lige bygget den togbane og kravlet rundt på gulvet sammen, vel? Når drengen hænger oppe under loftet, slår og sparker eller bare græder sit hjerte ud.

Et godt eksempel på tempoet er for nylig, hvor Elliot fik revet LAMPEN UD AF LOFTET i stuen, fordi han blev ivrig over en fed hule, han havde bygget, og simpelthen svingede sig i den (lampen altså). Eller den gang jeg fik en flyveskalle i sofaen (igen, fordi han hoppede i armene på mig), og jeg vandt et sæbeøje. Det er the real deal herhjemme.

Når ens liv handler om at overleve, så kommer fantasilegen til at fylde meget lidt. Det er lidt ironisk, for der er jo faktisk ikke noget, der kan udvikle mere end leg. Men det glider bare i baggrunden, når man sidder fast i det basale. Det glider ud, når man er udmattet ind til marven og fantaserer om 5 minutter alene på toilettet, som var det 14 dage på Maldiverne.

Ikke desto mindre så tog jeg springet og sagde ja til den her MomsterTest, som du forøvrigt kan finde lige her, hvor du rigtigt kan nørkle rundt i detaljerne. Her har to andre momstermødre også givet deres besyv med.

Og nu er vi nået til, at jeg fortæller, hvorfor det var det bedste, jeg længe har gjort (for Elliot).

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv

Leg fantasileg med dit (high need) barn

Lad mig lige starte med at understrege, at ALLE børn vil få en fed fantasileg ud af Gormiti og hele universet omkring det. Leg understøtter jo alle børn socialt og følelsesmæssigt, kognitivt, sprogligt og styrker deres evne til selvregulering.

Og hvorfor bliver jeg så så teoretisk lige pludselig? Det gør jeg, fordi Elliot for nylig har fået lavet en kompetenceprofil i børnehaven, hvor han slog ud på mange af disse parametre. Han er simpelthen bagud, sagde testen.

Det slog mig helt ud. Jeg følte mange ting. Mest af alt at jeg havde svigtet ham. Jeg blev også bange, fordi jeg kæmper sådan for at give ham et godt liv. Og det kræver, at han på et minimum kan passe ind i fællesskabets regler.

Og ved du hvad? Jeg opdagede, at fantasileg leverer hele pakken. Det er faktisk helt klart og tydeligt, når han går ind i legen med enten Sophia på 7 år eller én af os voksne. Vi mennesker er jo dikteret af vores flokmentalitet. Vi reagerer på ros og eksklusion – og spejler os i hinanden. Det er en enormt stærk måde at opdrage og udvikle sit barn på, og hvis du lige har hovedet med, så kan du virkelig flytte bjerge.

Det er nu også en foræring, at universet et bygget op af flere små episoder tegnefilm på dansk. Elliot sad som forstenet, da den blev sat på. Han så hele første afsnit uden at bevæge sig, haha.

Det bliver en meget større prioritet at lege med Elliot fremover. Hvor er han bare kvik til at fange finesserne og forstå reglerne – han ELSKER det. Jeg måtte lige blinke to gange og fortælle mig selv, at jeg lige præcis IKKE har svigtet ham. For han er klar til syvmileskridt – og vi kommer til at lege os igennem dem.

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv

Venskab, samarbejde og fuld skrald på fantasien

Gormiti leverer er sejt univers til fantasifulde drenge og piger. Der er fart over feltet i kampen mellem det gode og det onde, og fordi historien handler om fire venner (baseret på de fire elementer vind, vand, jord og ild), så lægger det i høj grad op til at lege SAMMEN. Ikke bare at lege sammen, men venskab og samarbejde.

For Elliot var det fantastiske med de mange “lag”, legetøjet byder på. Han er kostbar og lidt tilbageholdende ved nye ting. Han udforsker detaljerne, men begynder at lege, før han har sat sig nærmere ind i tingene. Han er sådan et “se med hænderne” barn. Når han så har gjort det, så ser han udad igen og får øje på mere, som han tager med. Den her gang kom tegnefilmen faktisk på til sidst, og så startede han ligesom forfra med legetøjet med nye dybder i legen.

Det var simpelthen helt poetisk at se på – og jeg følte mig meget stolt og SMASK forelsket. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver noget legetøj, han går lidt til og fra, og som kan blive genopdaget igen og igen med nye vinkler og mange fede eventyr i vente.

Dinoerne er allerede blevet inviteret med til festen, og selvom de har svært ved at enes med Gorok, så kunne jeg levende forestille mig, at det hele kommer med ud på græsset eller i sandkassen, når solen skinner.

Jeg er fan <3

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv
Hyperbeast Gorok og Herald Trek (jord). Den har både lyd, lys og bevægelige dele.

Testen er foretaget i samarbejde med Amo Toys, men alle ord og tanker er naturligvis mine egne.

gormiti, amo toys, legetøj, fantasileg, leg, high need, highneed, signalstærk, sensitiv

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.