Derfor skal du læse godnathistorier for dit barn

Indlægget er sponsoreret af Vilters Godnathistorier.

Jeg elsker at læse. Jeg har læst og skrevet lige siden, jeg lærte at hakke mig igennem de første ord og bogstaver. Det startede med små historier (om mus). Jeg samlede dem sirligt af enkeltbogstaver på gamle trykplader og fik lov at kopiere på skolens kopimaskine i dansktimerne.

Læselysten stormede afsted. Jeg havde også altid en bog i tasken. På ferie husker jeg, at min bror og jeg medbragte en hel stak bøger hver – og så byttede vi halvvejs. Den glæde vil jeg gerne give videre til mine børn. Både fordi det er dejligt, men sandelig også fordi det er vigtigt for deres udvikling. Det er desuden også rigtig godt for mor og far at læse.

Derfor var det helt ideelt at få lov til at teste det spritnye site: Vilters Godnathistorier. Som nogen af jer allerede ved, at er vi allerede godt bekendt med højtlæsning, børnehypnose/ lydbøger og sang/ musik til at falde i søvn på, så jeg var meget nysgerrig på at se disse elementer kombineret.

I krydsilden mellem børnebøger, lydbøger og apps forsøger Vilter nemlig at finde vej til folks hjerter med endnu et relevant bud på at forvandle putningen af dit barn til en rar (og mere effektiv) oplevelse.

Jeg har testet Vilters Godnathistorier på Elliot på tre år, Sophia på seks år og Noah på 9 år.

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning
Jo jo, han sover så sødt. Sandheden er, at det ikke var der, vi puttede ham. Det er nemlig storebrors seng. Vi finder tit Elliot sovende i andres værelser, på gulvet, osv. Eller også har han taget alt sit legetøj med i seng, smidt tøjet eller noget helt syvende. Vi keder os i hvert fald ikke.

Hvordan synes du selv det går?

Ærligt så er putningen på ingen måde min favorit stund herhjemme. Det føles som et marathon – de sidste km – hvor benene er som bly. Mine abeunger er mestrer i forhaling. Mestre i forhandling. Mestre i at bede om noget at drikke, gemme sutten – og ikke kunne leve uden – skulle tisse og begynde at græde, fordi Ida egentlig lige var dum for to dage siden i skolen, osv. Kender du turen? (ellers gør dig selv den tjeneste og genopfrisk med How to Put a Toddler to Bed in 100 Easy Steps fra HuffPost). Jeg fantaserer ofte om en fast forward knap, mute knap eller bare sluk knap.

Men sandheden er jo, at det er en helt unik stund. Det er her, man slutter dagen af. Man får talt sammen på sengekanten og skaber en rar stemning, som krop og sjæl i tæt samhørighed tager med sig gennem natten. Man suger lige det sidste ud af dagen sammen eller indhenter det forsømte, idet du måske faktisk ikke helt nåede at være så nærværende. Alt kan ske her på sengekanten. Og selvom jeg ikke kan lide at putte, så elsker jeg at vide, at de faldt i søvn på en god måde. Det er her, Vilter kommer ind i billedet.

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning
Illustration Maria Buchmann – Vilter.dk

Hvad er Vilters Godnathistorier så?

Vilters Godnathistorier er historier lavet specielt med tanke på at give både dig og dit barn en dejlig, intim putning.  Det er et spritnyt site, som du kan bruge på både computer, tablet, smartphones og alt, du ellers kan køre en browser på. Du opretter dig hurtigt på hjemmesiden www.vilter.dk, og så er du i gang. Man kan prøve fem gratis godnathistorier først, så du kan få en god fornemmelse af sitet. Det er en brandgod ide, da det også gør én mere tilbøjelig/villig til at tilkøbe flere drømmehistorier. For de er lavet med stor omtanke – så historierne kan læses mange gange. Jeg synes også, at 69,- kr. for 10 ekstra historier er en god pris, når man tænker på kvaliteten og hvor længe man kan bruge dem.

Historierne er skrevet til børn i alderen 4-12 år – og oven i købet personlige! Du taster let dit barns navn, yndlingsbamse og tre venner ind, og så flettes de automatisk ind i de forskellige historier. Brugervenligheden var ikke helt i top her. Det var træls at skulle ind og slette info og taste et nyt barn ind hver gang – og jeg har trods alt tre (fire) børn. Der kunne jeg godt ønske mig en switch funktion, ligesom jeg savner en søgeknap eller markering af favoritter eller lignende.

Godnathistorierne er spot on

Vilter dukker troligt op efter sengetid. Han har sine drømmebolcher med – og han er mere end klar til at tage dit barn med ud på eventyr. Der er historierne altså lige i øjet. Der er noget for enhver smag og interesse – også med en morale.

Noah faldt pladask for “På Eventyr i Minecraft” og ELSKEDE mildest talt, at han tog på eventyr i sit spil – han kunne også sagtens læse eventyret selv. Allerede efter én historie taler Noah om Vilter, som var han en dreng fra klassen. Well done!

Sophia fik noget særligt ud af min meget velvalgte “Da du blev den bedste til alting – og alting gik galt.” Det gjort et stort indtryk på hende, og det var meget tydeligt for hende, hvad pointen var. Hun snakker stadig om, hvor god hun faktisk er til at være rigtig sød ved andre. Hun vil rigtig gerne støvsuge for gamle damer!

Vi blev enige om, at hun måske kunne nøjes med at øve sig herhjemme ind til videre, haha.

Elliot…. Not so much. “Stop, mor! Jeg gider ikke høre på det!” – ok. Det blev en kort test for ham. Lost cause.

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning
Jeg elsker den stædige lille lort med lige så voldsom stædighed, som han har besluttet sig for, at jeg ikke bestemmer en skid. Han elsker til gengæld sine lydbøger og børnehypnose. Dem har han hørt fast hver dag i et år nu. Man er vel loyal?

Hvis jeg som mor skulle forkæles lidt, så ville jeg ønske mig, at historierne var aldersopdelt, så det var lettere for mig at navigere rundt. Der er STOR forskel på at læse for en knap 4 årig, 6 årig og 9 årig (han kunne så læse dem selv jo). Begge de store var ellevilde med, at det var deres navn, by, bamser og venner (søskende), der blev nævnt. Det var helt magisk.

Jeg synes, at mængden af illustrationer er passende, måske kunne en smule mere være helt i top. Først syntes jeg, at der var for få, men det giver god mening at lade deres fantasi arbejde sig gennem historien og netop nå frem til den søvndyssende, behagelige tilstand, som jeg fik læst mig frem til faktisk skyldes, at de skal koncentrere sig. Det er godt gennemtænkt. Det værdsætter jeg.

Vilters godnatsang

Til slut i hver historie kan du også afspille Vilters egen godnatsang. Der er virkelig lagt i ovnen til en dejlig fælles afslutning på dagen. Sangen kan bruges både som underlægningsmusik under læsningen eller som afslutning bagefter. Den sætter en god stemning, men jeg ville ikke bruge den til at falde i søvn på, da jeg synes, den er lige frisk nok til at sove på.

Jeg spiller klassisk musik for børnene, og det har jeg tænkt mig at holde fast i. Vi hørte dog Vilters godnatsang sammen – og de kunne rigtig godt lide den. Jeg savner blot en spoleknap eller et eller andet, der giver mig mere kontrol over afspilleren end bare pause.

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning

Så er der lige det med oplæsningen

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsningNår vi putter herhjemme, har vi en fast rutine, der med årene har udviklet sig til en variation af sang, musik, oplæsning og lydbøger/børnehypnose. Så jeg faktisk er ikke super vild med tanken om at sidde med min telefon og læse op fra en skærm i 15-20 minutter.

Det er både længden, men også alene den lysende skærm lige op i fjæset i det mørke værelse, der ellers skulle være intimt og hyggeligt. Så jeg endte med at printe dem ud, når de skulle læses, og det er egentlig lidt ærgerligt, for det er ikke ideen med Vilter.

Vilter leverer nogle gennemtænkte historier. Sitet lægger op til at blive meget tæt med Vilter Ørngot, men jeg synes historierne er for lange, når de læses op fra skærm. Jeg har fire børn at putte. Omvendt kunne jeg godt læse for dem samlet i sofaen om aftenen eller eftermiddagen, selvom temaet er at drømme/sove. Det vil vi eksperimentere mere med: For vi er faktisk ret så begejstrede for konceptet.

Vilter er kommet for at blive. Han var forfriskende og inspirerende at sige godnat med.

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning
Monkey see, monkey do

Hvis du vil vide mere

Hvis du som jeg godt kan lide at nørde lidt på hvem, hvad, hvor: Søvn, læsning, hjerneforskning, mv. – så tjek nedenstående links ud. De er selvfølgelig ikke direkte adgang til forskning (det må du altså selv finde), men det er en hurtig opremsning af de vigtigste punkter. Og det kan vi mødre jo godt lide med vores sparsomme tid.

Derudover kan du på Momster Test læse min og mine med-momstres anmeldelse af Vilters Godnathistorier (og mange andre fine ting).

vilter, vilters godnathistorier, godnathistorie, godnathistorier, godnat, læsning, børnebøger, højtlæsning


Indlægget er sponsoreret af Vilters Godnathistorier, men alle ord, tanker og holdninger er mine egne.

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.