Derfor er fastelavn så fantastisk!

fastelavn, faste, påske, ventil, åndehul, fri for en dag, historie

Børn er indbegrebet af den vækkelse. Man kan være en anden for en dag, og det forener på tværs af venskaber og hverdag. ALLE kan være med. Alle leger, jager hinanden og lever sig ind i den karakter, man har valgt. Det er som en fortryllelse – eller forbandelse, alt efter hvem man vælger. Men valget er frit.

fastelavn, faste, påske, ventil, åndehul, fri for en dag, historie

Hvorfor holder man fastelavn?

Ved du egentlig, hvorfor man holder fastelavn? Jeg er sådan en historie- og kulturnørd, der altid lige hiver mine børn igennem et mindre foredrag om, hvorfor vi egentlig gør de ting, som vi gør. Det synes jeg er en vigtig del af vores dannelse som mennesker, fordi det åbner op for en aktiv stillingtagen til, hvem man vil være, hvad man er en del af og giver ikke mindst en dybere forståelse af omverden og de grundsten, der udgør os. Med de store malstrømme af egoisme og apati derude i samfundet, så er det vigtigere end nogensinde at fostre medmenneskelighed, hvor man både kan holde fast i sig selv OG eksistere positivt i fællesskabet. Bum. Det blev lige lidt politisk. Men vores kulturarv er altså drønvigtig på flere planer.

Anyways, så er fastelavn faktisk en skik, der går tilbage til tiden før reformationen. Fastelavn var en optakt til katolikkernes 40 dage lange faste. Det var en overflodsfest uden for normer, tid og sted – en verden på hovedet (bare tænk på Narrenes Fest i Klokkeren fra Notre Dame) – før man underkastede sig den store afholdenhed. Efter fasten kom påsken og genopstandelsen. Fasten skulle forberede én fysisk og åndeligt til miraklet.

Så aftenen før gav man den altså max gas. Det er en tradition, der går tværs gennem hele Europa i forskellige udgaver, fx har man også karneval. Lidt sjovt at tænke på.

Fri for en dag

Selvom vi i dag har glemt alt om, hvorfor vi klæder os ud og går amok i fastelavnsboller, laver fastelavnsris, pynter op, slår katten af tønden, mv., så lever festen videre i bedste velgående. Vi har også sneget Halloween ind i det danske forrådskammer. Det kan man jo mene om, hvad man vel, men alle de her højtider, helligdage og festligheder kan vel skæres ned til én ting: En anledning.

“Til hvad?” Spørger du måske og rynker brynene. Måske falder dine tanker på mors dag, fars dag, Valentinsdag og alle de andre, som vi bruger så rigeligt krudt på at diskutere, når de nærmer sig.

Men en anledning til at tage fri for en dag. Ikke sådan fri fra arbejde, men fri til at hengive sig til nuet på en måde, som vores samfund ellers ikke levner mange ånderhuller til. Det er jeg vild med. Joey Moe synger det også i sin “Hey Mor”, hvor han beskriver “alt det december kan”. Alt det, som vi egentlig også burde gøre for og med hinanden resten af året. Det er en smuk tanke, som jeg længes efter.

Lad os tage fri resten af livet.

fastelavn, faste, påske, ventil, åndehul, fri for en dag, historie

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.