12 ting vores high need barn har lært os #highneed

high need, highneed, signalstærk, børn, barn, baby, signalstærk baby,

Jeg kommer til at sige det tit: Der sker store ting med vores high need barn for tiden. STORE ting. Han rykker sig enormt, og det er faktisk kun for det gode. Det har fået mig til at tænke. Måske rykker vi os også som forældre, kan det overhovedet ladet sig gøre uden? Jeg tror det faktisk ikke.

Ligesom Elliot modnes og udvikler sig, ligeså gør vi. Her får du 12 ting, som vores high need barn har lært os. Og ved du hvad? Jeg ville faktisk ikke være det foruden.

12 ting vores high need barn har lært os

1 – Det er ikke vores skyld.

Elliot er, som han er, pga. hans personlighed og temperament, ikke fordi vi er dårlige forældre.

Den skal man lige fortælle sig selv en hel del gange, før man begynder at tro på det. Jeg kan stadig rammes af skam, når vi er ude. Mest fordi folk er lynhurtige til at dømme et helt liv på et øjebliksbillede. Og det kunne jo lige være den dag, hvor vi valgte ikke at tage kampen og rent faktisk sidde ned et øjeblik – eller netop den dag, hvor vi tog kampen og stod med en lille dreng, der flippede fuldstændigt skråt.

Who knows.

Det husker jeg mig selv på, hver eneste gang jeg selv får lyst til at se skævt til nogen. Du ved intet om deres liv eller det øjeblik, de befinder sig i. Måske skulle du tilbyde et opmuntrende smil eller et venligt ord i stedet for din fordømmelse?

2 – Vi er vokset enormt meget.

Elliots krævende personlighed tvinger os til at følge med og blive ved med at udvikle os som mennesker og forældre. Vi har lært en hel palette af tricks – og nogle virker endda!

Jeg vil gå så langt som at sige, at vi ikke havde kunnet nå hertil uden ham. Han har lært mig meget om mig selv, mine grænser og prioriteringer. Han har lært mig at bremse op, sjovt nok, for han har speederen i bund.

3 – I stedet for at skælde ud eller betragte hans opførsel som trods, så stopper vi op og responderer på hans gråd/aggressioner.

Det er hans måde at fortælle os noget på. Vi spørger os selv: Hvad mangler han? Og så er det vores opgave at fixe det. Vi kan godt sortere i, når han rent faktisk bare er en lille lort, der er ude på ballade.

4 – Det er vores job at arbejde sammen med Elliot og hans unikke personlighed og forudsætninger.

Vi skal værdsætte hans træk og kanalisere dem over i en adfærd, som er hensigtsmæssig for ham, for hans familie og for hans omverden. Han er elsket lige præcis for den, han er. Det skal han vokse op med at vide.

Jeg er LYKKELIG for, at vi har fået børnehaven med på vognen. Det bliver skelsættende for Elliot, at alle hans primærvoksne ikke bare er på samme hold pædagogisk, men også virkelig kan lide ham og vil ham det bedste. Der vil blive stillet kærlige krav til ham, så han ikke vokser op og ikke kan passe ind i verden. Men han bliver integreret på hans præmisser.

5 – Elliot var aldrig en standard baby.

Standard baby råd virkede ikke. Det tog os lang tid at acceptere, at vi skulle ændre perspektiv. Da vi holdt op med at betragte ham som problematisk og noget, der skulle fixes*, men en personlighed, der skulle elskes og vejledes, blev det lettere at leve sammen. Der skete et drastisk skift, hvor vi holdt op med at slås.

high need, highneed, signalstærk, signalstærke, signalstærk baby, børn, barn, baby

6 – Vi holdt op med at tale med andre om ham.

high need, highneed, signalstærk, signalstærke, signalstærk baby, børn, barn, babyDet nytter ikke noget at beklage sig til forældre, der ikke har et high need barn. De vil aldrig forstå dybderne og intensiteten. Hvordan man bliver drænet fuldstændigt tør af kærligheden mellem mor og barn.

Jeg oplever flere blive sygemeldt med en belastningsreaktion. Det er altså the real deal, når det sker.

I stedet fandt vi støtte i netværk og støttegrupper for signalstærke børn. Det er det eneste sted, hvor man kan møde oprigtig forståelse og støtte. De tricks og hjælp, der deles der, gælder ikke standard babyer eller standard forældrestil. Derinde ved man godt, at man nogle gange må lede uden for lærebøgerne. Nogle gange må man bruge, hvad end der fucking virker.

7 – Vi gendefinerede Elliot i positiv forstand.

Det hjalp os til at finde hans helt enestående kvaliteter frem for de besværlige. Fx holdt vi op med at omtale hans reaktioner som “nedbrud”, “sammensmeltninger”, “hjernedød”, osv. Set i bakspejlet krummer jeg tæer. Men vores normalitetsbegreb skulle rykke sig. Nu fortæller jeg ham hver dag, at jeg elsker ham, godt kan lide ham, at han er sjov, helt fantastisk og min stjerne.

Og det er sandt. Af hele mit hjerte.

8 – Elliot har ikke kun større følelser og større behov, de varer længere.

Hvis vi skal ændre på noget, kan det tage uger, måneder, ÅR. Vi har lært at få øje på de bittesmå tegn på forandring/fremgang.

9 – Det er ikke vores job at forhindre Elliots følelsesudbrud og frustrationer.

Vi kan ikke fjerne sorger og deres stærke tag i ham. Vi kan ikke fjerne ham fra alt stimuli og beskytte ham fra uforstående mennesker. Men vi kan lære ham at takle dem. Vi kan være der for ham, så han altid har støtte og et tilflugtssted. Det vil altid være han egen styrke, der skal bære det. Det skal vi gøre ham stærk nok til.

10 – Selvom det er ekstremt svært til tider – og vi også fejler en gang imellem – så er vi blevet eksperter i at bevare roen.

Når Elliot bliver irritabel eller irriterende, så skal vi levere et spejl, han kan se sig selv i. Men vi skal ikke spejle ham, vi skal give ham et alternativ; en vej ud – det er ham, der skal spejle os, og det vil børn rigtig gerne.

Det lyder måske kinesisk, men den er god nok. Jeg blev helt stolt, da børnepsykologen foreslog det. Vi gør det godt.

11 – Alt vi har gjort og gør for Elliot er opdragelse.

Men før du peger fingre eller ser fejlene, så vælger vi vores kampe klogt. Forudsætningerne skal være der, og det er os, der kan vurdere, om de er tilstede. Det er os, der kender og skal tage konsekvenserne, så det er os, der beslutter, om han skal presses eller ej. Alt er træning.

high need, highneed, signalstærk, signalstærke, signalstærk baby, børn, barn, babyFx kunne man godt se en lille dreng opføre sig dårligt til mormors fødselsdag. Han gemmer sig under bordene og vil ikke deltage i spisningen. Faktisk kommer der først ro på ham, da jeg tager hans mad med ud i haven og installerer ham på en madras med puder og et overdække – en hule – og her får han lov til at se tegnefilm og spise. Ikke super forældrestil der.

Men man kunne også se, hvad det i virkeligheden er, vi træner DEN DAG. Elliot skal trænes i rutinebrud. Han skal trænes i mange fremmede mennesker, der henvender sig til ham i et lille rum (han kommer lidt til og fra på eget initiativ). Han var dødtræt, fordi han ikke fik sovet den dag, hvilket bringer hans overskud i minus. Derfor skal man ikke stille så mange andre krav til ham i den situation end at det faktisk er flot, at han kan finde ud af at være med og finde ud af at bringe sig selv i ro og en tryg situation.

12 – Som mor til et high need barn indså jeg på den hårde måde, at jeg skal tage mig rigtig godt af mig selv.

Ellers kan jeg ikke tage mig godt af mit barn. Det er the real deal med et high need barn. Vind eller forsvind.

high need, highneed, signalstærk, signalstærke, signalstærk baby, børn, barn, baby

For en dybere forståelse af denne artikel, kan du med fordel læse forhistorien til min fortælling om at have et high need barn lige her:High need #1 / High need #2 / High need #3

Læs også Hvad er så high need egentlig? og high need, baby!, som er et yderligere dyk ned i forståelsen af denne særlige type børn.

Hvis du er nysgerrig på emnet, og vil have det hele med, så kan du i kategorier vælge ”High need” og komme direkte til alle artikler, der berører dagligdagen med et high need barn.

Endelig kan du læse mere om emnet hos ophavsmanden til “high need“, Dr. Sears.

5 comments / Add your comment below

 1. Hvor kan jeg kun give dig ret i, at man ikke kan sætte sig ind i det hvis man ikke selv har oplevet det!

  Min ældste er så high-need som man kan være, plus sensetiv, signalstærk og har ADHD. Det er en hel anden måde man skal omlægge livet på end ved “normale” børn (forstå mig ret).

  Folk udbryder altid, “EJ, det må være så hårdt med tvillinger!” og kan slet ikke sætte sig ind i, at storebror var meget hårdere at “knække koden på” end bare at skulle lære at være to steder på én gang, som jeg skulle/skal ved de to små.

  Tak for et godt indlæg – du har helt sikkert ramt et par ting, jeg lige skal have tænkt over i forhold til min store søn.

  1. Tak! Det er nemlig så rigtigt! Sophia havde også kolik og SKREG i 5 mdr. (mindre kunne jo ikke gøre det) – men det var ingenting sammenlignet med Elliot og oplevelserne omkring ham. Det værste var nok svigtet/den manglende forståelse fra omverden og ensomheden. Især fra “systemet”, der overhovedet ikke aner, hvad fanden det skal stille op, når man ikke kan smide en diagnose på.

 2. Selv jeg, som endnu ikke selv har børn, er så fanget af dine fortællinger. <3 Jeg kan ikke lade være med at føre nogle af de guldkorn du har over på fx spejderbørn jeg har haft eller børn jeg har passet og analysere lidt på deres opførsel i bakspejlet 🙂 Det er spændende læsning og jeg mener, man kan føre meget af det over på mere 'almindelige' børn også :-*

  1. Det er nok den største ros, jeg kan få, søde Lisette – tak <3 Og du har helt ret, man kan føre meget over på børn sådan generelt, for måske har Elliot i virkeligheden bare lært meget at være mere tilstede i nuet og tilpasse mig de behov, som jeg ser (og at være bedre til at se dem), hvis du kan følge mig? Selvfølgelig er det ikke bare en lige vej derudaf med ham, men vi har nok efterhånden nået til accept af nogle ting. At det er vores normal, ikke? Og så arbejder tiden heldigvis for én, når man "bare" har et unormalt normalt barn 😀 Han skal nok blive til noget stort – og måske holder jeg en dag op med at bekymre mig SÅ meget (naaah).

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.